Sončna očala

Kvalitetna sončna očala morajo nuditi optimalno zaščito vašim očem pred škodljivim UV sevanjem, industrija pa je prispevala tudi k temu, da so sončna očala postala nepogrešljiv modni dodatek.

Izbrana sončna očala naj ustrezajo naslednjim kriterijem:

Sončna očala kot zaščita in modni dodatek

  • kvalitetna stekla z natančno obdelano površino stekel (v izogib optičnim defektom)
  • plastična ali mineralna stekla z ustrezno UV-zaščito
  • primerna stopnja zatemnitve (glede na dejansko uporabo očal); zlasti po operaciji sive mrene
  • barva zatemnitve (optimalen vid)
  • po potrebi polarizacijska stekla (filtracija razpršene svetlobe); zelo priporočljiva za voznike, jadralce, ribiče oz. vse, ki si želijo popolno zaščito pred nezaželenim bleščanjem
  • izbrani material okvirja naj ustreza vašim željam, hkrati pa ne sme povzročati kožnih reakcij.

Tudi za uporabnike kontaktnih leč je kljub temu, da nekatere kontaktne leče že vsebujejo UV-zaščito, zelo priporočljiva uporaba sončnih očal, saj pokrijejo celotno oko in blokirajo stranske vhodne žarke.

Da se približamo vsaki stranki, imamo v naši ponudbi tudi cenovno dosegljiva očala, ki ustrezajo vsem zgoraj naštetim kriterijem. Lokacija naše poslovalnice nam omogoča, da izbrana sončna očala preverite na naravni svetlobi, kar je ključnega pomena za ustrezno izbiro barve stekel.

Izogibajte se direktnim pogledom v sonce in ne puščajte očal v prostorih,
ki so izpostavljeni ekstremnim vročinam.

Škodljivost UV-žarkov

UV-žarki so zelo škodljivi za oči, saj lahko poškodujejo vse dele očesa. Dolgotrajna izpostavljenost lahko vpliva celo na nastanek sive mrene, degeneracijo makule (rumene pege), poškodbo roženice ter spremembe na mrežnici. Raziskave so pokazale, da se škodljivi učinki UV-žarkov kopičijo in se odrazijo v odrasli dobi. Zato je zelo pomembno, da naše oči zaščitimo že v mladosti in se zavedamo, da je oko odprt organ, ki potrebuje posebno pozornost.

Standardi za sončna očala

Evropski standard določa, da lahko očala, ki se prodajajo na trgu, prepuščajo 5 % UV-žarkov z valovno dolžino do 400 nanometrov (torej A in B) – kot zanimivost: avstralski standard  dopušča le 1 %.

Previdno pri nakupu sončnih očal

Na trgu je ogromno sončnih očal, dejansko nas spremljajo na vsakem koraku; glede na to, da jih lahko kupite zelo poceni, se morate zavedati, da so takšna očala tudi poceni narejena. V izogib slabim vplivom na vaše oči zaradi nekvalitetnih stekel in morebitnim spremembam na koži zaradi poceni materialov okvirja vam svetujemo preudaren nakup.